Niveluri de filtrare adaptate varstei copilului

Navitron Cloud este prezent in familii si scoli. Are la baza un nivel de filtrare numit IMPLICIT - Pentru scoli. Toate celelalte niveluri de filtrare sunt derivate ale acestuia. Profesorul in scoala sau parintele in familie, poate schimba oricand nivelul de filtrare; el poate solicita un alt nivel in functie de varsta (de la prescolari pana la adolescenti) sau poate oferi mai multe privilegii de acces. Aici este descris comportamentul Navitron Cloud pentru nivelul implicit de filtrare.

Maniera principala prin care sistemul asigura protectia este analiza cererii catre Internet si apoi filtrarea semantica a fiecarei pagini web in parte, articol cu articol, in functie de limba in care sunt scrise. Astfel Navitron elimina din pagina articolele cu continut inadecvat sau respinge complet pagina solicitata. Independent de aceasta caracteristica foarte importanta, in scoli Navitron prezinta cateva particularitati in legatura cu anumite categorii de continut sosit de pe Internet. Haideti sa aflam care sunt aceste particularitati!

Motoare de cautare

Patru mari motoare de cautare: Google, Yahoo, Bing si Ask sunt acceptate in sistem. Navitron comuta si forteaza functionarea acestor motoare de cautare in modul "safe search".

Retele de socializare

Navitron restrictioneaza accesul catre toate retelele de socializare, site-urile de intalniri online si matrimoniale. Aceste site-uri mijlocesc activitatea de grooming. Accesul la retelele de socializare poate fi permis prin schimbarea nivelului de filtrare.

Filesharing + Filehosting

Site-urile de filesharing (ex. Youtube, Vimeo) si filehosting (ex. Dropbox, Onedrive), aparent inofensive contin foarte multe materiale nepotrivite pentru copii. De aici se pot descarca sau pot fi vizualizate multe filme si imagini cu continut pentru adulti. Poti acorda accesul la aceste site-uri prin schimbarea nivelului de filtrare.

Webmail

Trei servicii publice de email sunt acceptate de Navitron: gmail.com, mail.yahoo.com si hotmail.com.

Gambling + pariuri

Site-urile de gambling si de pariuri online sunt interzise la toate nivelurile de filtrare. Exceptie face nivelul VP filter (Virus & Porn Filter).

Jocuri online

Accesul la jocurile online este permis, dar profesorul (in scoli) sau parintele (acasa) poate bloca oricand aceasta categorie web.

Tentative copiere

Sunt blocate paginile care contin raspunsuri pentru rezolvarea anumitor teste online la care elevii de obicei se conecteaza pentru a copia. Desigur... aceasta capabilitate nu se aplica in familie. smile

Chat-uri online

Accesul la chat-urile si videochat-urile online este blocat. Chat-ul si videochat-ul online sunt instrumente folosite de agresori pentru grooming. Navitron anuleaza chat-urile online indiferent pe ce site-uri sunt prezente. Accesul la chat-urile online poate fi acordat prin alegerea celui mai permisiv nivel de filtrare, cel pentru adolescenti.

Download

Navitron nu permite descarcarea de pe Internet a fisierelor cu potential periculos (virusi, spioni etc.) si blocheaza descarcarea fisierelor executabile (.exe), a kit-urilor de instalare si a altor materiale care contin cod executabil si pot dauna computerului.

Arhive

Nu se pot descarca arhive (ex. .rar, .zip) decat de pe site-urile considerate foarte sigure, deoarece pot ascunde virusi.

Virusi

Navitron reduce considerabil riscul infectarii cu virusi de pe Internet. Nu permite accesarea site-urilor care distribuie virusi, troieni, adware, spyware si blocheaza script-urile care incearca sa instaleze programe nesolicitate sau sa monitorizeze comportamentul utilizatorului. De asemenea, Navitron nu permite accesarea paginilor web pe care virusii (posibil deja existenti in computer) le folosesc pentru a se updata, pentru a obtine infromatii sau pentru a transmite informatii.

Warez?

Nu este posibila descarcarea de pe site-urile care contin software piratat si de pe site-urile care distribuie ilegal filme, muzica, carti, programe fara a detine drepturi de autor.

Cateva exceptii cool

Site-urile considerate foarte sigure nu sunt trecute prin sistemul de filtrare. Din aceasta categorie fac parte: dottoate resursele pentru actualizarile sistemelor de operare (ex. windowsupdate.com), a programelor antivirus/firewall (ex. symantec.com), a browserelor (ex. update.mozilla.org) dotresursele educationale folosite in scoli.

De pe resursele considerate foarte sigure pot fi descarcate orice tip de fisiere, inclusiv executabile, kit-uri de instalare si arhive.

De pe serviciile de webmail acceptate de Navitron pot fi descarcate atasamentele de tip arhiva (ex. .rar, .zip).

Tentative ocolire filtrare

Este blocat accesul catre site-urile care ofera servicii de tipul "free online proxy". De asemenea sunt anulate solicitarile din motoarele de cautare pentru identificarea acestor tipuri de site-uri.

Google Translate alert

Utilizarea Google Translate (translate.google.com) nu este permisa. Google Translate constituie o uriasa bresa de securitate si poate fi foarte usor folosit pentru a vizualiza site-uri cu continut inadecvat. Alternativa este utilizarea Babylon Translation (translation.babylon.com) care traduce la fel de "bine". smile

Alegerea nivelului de filtrare

Nivelul de filtrare poate fi schimbat oricand. Poti alege pornind de la cel mai sever nivel de filtrare (pentru prescolari) pana la cel mai permisiv (pentru adolescenti), sau poti oferi mai multe privilegii de acces.

Control

Navitron Cloud inregistreaza in jurnalele de navigare toate solicitarile copiilor catre Internet si toate paginile vizitate. Parintele sau personalul didactic poate sa vizualizeze oricand aceste jurnale. Astfel se poate interveni la timp in educatie, sau chiar in acordarea de ajutor calificat daca este cazul.

Instaleaza Navitron

kids filter levels
kids filter levels
search
   Intreaba Navitron 

  Ai intrebari sau ai nevoie de informatii suplimentare?

  thinking
  navitron on the globe kids
  find
  Esti aici
  gb English
  gb English
  wiki avx86
  closebutton
  wiki
  Ce inseamna grooming?
  Afla pe wikipedia.
  wiki znw94
  closebutton
  wiki
  Ce inseamna grooming?
  Afla pe wikipedia.
  gb English
  gb English
  emptycaretup
  spinner