In inima sistemului

- putin mai tehnic -

Puterea sistemului consta in capacitatea de a analiza continutul fiecarei pagini web in parte. Internetul este intr-o continua schimbare iar restrictionarea bazata doar pe liste de site-uri (permise sau interzise) sau pe liste de cuvinte cheie asa cum fac programele de control parental, nu este o solutie viabila deoarece mentinerea la zi a acestor liste este imposibila; nici macar marile motoare de cautare nu cunosc mai mult de jumatate din Internet.

Controlul continutului

Sistemul Navitron Cloud functioneaza pe Internet. Este compus din mai multe servere de filtrare a continutului si un server Master. Cand copilul tau solicita un site web, cererea lui este directionata catre un server de filtrare. Daca solicitarea este facuta printr-un motor de cautare, sistemul verifica sa nu fie o cerere explicita de continut periculos (ex. "executii Al Quaeda"). Daca pana aici este totul OK, solicitarea este trimisa mai departe catre Internet. Internetul raspunde si pagina este primita de acelasi server de filtrare care analizeaza continutul articolelor in functie de limba in care au fost scrise. Daca sunt identificate articole cu continut periculos sau legaturi (link-uri) catre continut periculos, Navitron Cloud le elimina si trimite copilului pagina filtrata fara a afecta restul continutului.

filtru mai tehnic

Analiza

Cel mai important aspect este faptul ca Navitron Cloud nu se bazeaza pe "liste negre" sau doar pe analiza unor simple cuvinte, ci pe analiza expresiilor, a combinatiilor de expresii si a contextelor in care apar aceste expresii.

Pagini respinse

Misiunea principala a Navitron Cloud este curatarea paginilor, nicidecum blocarea lor. Doar in situatia cand pagina sosita de pe Internet are continut majoritar periculos, Navitron Cloud o respinge complet iar copilul va primi o pagina alternativa.

Ce rol are serverul Master?

Atunci cand un server de filtrare respinge o pagina, Master-ul o include intr-o baza de date iar la urmatoarea incercare de accesare pagina respectiva este respinsa direct fara a mai trece prin mecanismul de filtrare. Serverul Master poate naviga singur pe Internet; el reevaluaza periodic baza de date si daca intre timp unele pagini si-au modificat continutul in limitele acceptate atunci ele sunt eliberate si preluate de mecanismul de filtrare.

Filtrare in ambele sensuri

1. Analiza solicitarii

Mai intai este analizata solicitarea catre Internet. Daca este o solicitare explicita catre continut periculos, Navitron Cloud trimite copilului o pagina alternativa.

Daca nu are potential periculos, solicitarea este trimisa mai departe catre Internet. Daca solicitarea provine din motoarele de cautare, Navitron Cloud forteaza comutarea motorului de cautare in modul "cautare sigura".

analiza solicitarii

2. Verificarea continutului

Internetul trimite pagina solicitata si Navitron Cloud analizeaza toate articolele in functie de limba in care au fost scrise. Navitron Cloud elimina continutul periculos si trimite copilului pagina filtrata (curatata).

Deasemenea, elimina reclamele si legaturile (link-uri) catre pagini cu potential periculos, astfel incat micul internaut nu poate da click pe un link interzis.

verificarea continutului

Cat dureaza procesul de filtrare?

Intregul proces de filtrare are loc aproape fara nicio intarziere perceptibila. Intarzieri usoare apar doar la paginile deosebit de mari, dar nu mai mult de o secunda.

Surpriza!

Site-urile cele mai vizitate de copii se incarca mult mai repede decat in mod obisnuit deoarece sunt stocate in memoria serverului Navitron si livrate direct de acolo.

Instaleaza Navitron

kids system core
kids system core
search
   Intreaba Navitron 

  Ai intrebari sau ai nevoie de informatii suplimentare?

  thinking
  navitron on the globe kids
  find
  filtru mai tehnic dvb11
  Navitron Cloud: Schema simplificata
  closebutton
  analiza solicitarii esj15
  Analiza solicitarii catre Internet
  closebutton
  verificarea continutului bzg19
  Verificarea continutului sosit de pe Internet
  closebutton
  Esti aici
  gb English
  gb English
  gb English
  gb English
  emptycaretup
  spinner